Arapça Kitap Fuarı ’ndan İzlenimler

Ehlen ve sehlen Arapça!
15/02/2016
İslam Dünyası Zor Günlerden Geçiyor
01/02/2017

Arapça Kitap Fuarı ’ndan İzlenimler

Türkiye Arapça kitap fuarı 2016

Türkiye Arapça kitap fuarı 2016

Ali Sözer / Mostar Dergisi
1 Mart 2016

Arapça Kitap Fuarı ’ndan İzlenimler

Geçtiğimiz ay “dile kolay” demiştim. Türkiye’de Arapça kitap fuarı yapmak… Allah’a hamdolsun, hayaller gerçek oldu. Fuar düzenlendi, hatta oldukça başarılı bir şekilde.

Bizim kafamızda pek soru olmasa da, çoğu kişinin aklında sorular vardı. Öncelikle “Türkiye’de Arapça okuru var mı?” diye soruluyordu. Ayrıca “Fuarın hedefi ne?” deniliyordu. Sanırım fuar boyunca bütün soruların cevabı verilmiş oldu. Fuar çok yoğun bir ilgiyle karşılandı. Daha kitaplar dizilirken fuar ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştı. Hatta ilk gün, daha açılış öncesinde bir ziyaretçi “Şu kitapları ayırsanız, açılıştan sonra ödesem.” diyordu. Görevli “Bu kitaplardan fazlaca var.” dediyse de, adam “Yok, yok, lütfen ayırın. Belki kalmaz.” diyordu.

Fuarın yurt dışından da misafirleri vardı. TİKA’nın katkılarıyla Fas, Cezayir, Tunus, Sudan, Mısır, Yemen, Kongo, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Almanya’dan âlimler, akademisyenler, yayıncılar ağırlandı. Her biri düzenlenen etkinliklerle okurla buluştular, ülkelerini ve yayıncılığı anlattılar. Türkiye’den de akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve müderrisler konuştular. Urfa, Mardin ve Diyarbakır’dan gelen müderrislerimiz, medrese geleneğimizi anlattılar. Akademisyen hocalarımız, Arapça’dan ilim tarihimize, âlimlerimize, kaynaklarımıza kadar birçok konuda seminer verdiler. Ülkemizde muhacir durumunda olan Suriyeli âlimler de fuarın misafirlerindendi. Özellikle Dr. Mücir el-Hatib’in Sahih-i Buhari’yi anlatışı fuarın en güzel anlarındandı.

Fuara ilgi yoğundu. Medrese talebeleri, ilahiyat öğrencileri, imam hatipliler… Suriyeli kardeşlerimiz… Fuara ailecek gelen o kadar çok misafirimiz vardı ki. Nitekim Arapça konusunda Türkiye’de bir uyanıştan bahsedebiliriz. Fuara İstanbul dışından gelen misafirlerimiz de vardı. Mersin’den, Urfa’dan, Van’dan, Ankara’dan, Bursa’dan, Edirne’den… Hatta Belaruslu bir misafir bile oldu, Arap dili edebiyatı okuyan… Türkiye’ye turist olarak gelmiş Iraklı, Yemenli, Mısırlı ziyaretçilerimiz de oldu. Türkiye’de bu kadar cilt cilt Arapça kitap alacağımızı düşünmezdik diyerek, kitap aldılar.

Fuara, Türk Tarih Kurumu, İSAM, Türkiye Diyanet Vakfı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı da kitaplarıyla katıldı. Tabi Türkiye’den Arapça eserler yayınlayan yayınevleri de vardı. Bir de Arap dünyasından yirmi beş yayınevi.

Fuarın organizatörleri TYB İstanbul ve Haşimi Yayınevi, fuar boyunca ne kadar hayra vesile olunduğunu gördüler. Herkesin yüzünde bir heyecan vardı. Suriyeli çocuklar için hazırlanmış olan Arapça çocuk dergisi, Arapça Semerkand dergisinin eki olarak hediye edildi, mültecilerin kaldığı çadır kentlere ve Suriyeli öğrenciler için açılan okullara gönderildi.

Hülasa dile kolay… Türkiye Arapça Kitap Fuarı, “Arapça, yabancı dil değildir.” mesajının karşılığını bulduğu yer oldu.

Kaynak: mostar.com.tr